Portfolio

With our range of architectural skills we can achieve beautiful and functional spaces

0116 251 0606
request a free quote

Role

Architects, Interior Design and Project Managers

Client

Private

Value

Undisclosed

Status

In Planning

Project Summary

Carlton Court

The existing 900 sqm site is located on a corner plot in Derby and currently consists of a dilapidated bungalow, garage and several temporary outbuildings, which will be demolished as part of the proposal. The scheme will provide 10 new residences with off road parking making of 9 apartments and a detached 2 bedroom residential dwelling.

The new apartment block will have a ground footprint of 195 Sqm and the detached property will have a ground footprint of 50 Sqm.

The proposed development takes into account the local vernacular and specific detailing explained above to allow a befitting aesthetic, sympathetic to the local context whilst remaining relatively simple in character not to overpower the surrounding architecture. the design of the apartments has been simplified in design, creating a more modern look and the mock Tudor appearance has been kept only on the façade of the detached dwelling in order to remain in keeping with the residential dwellings of the existing street scene.

The street scene materials have been considered and the design has, as an outcome, been sympathetic to this.

The apartment by comparison has simplified more modern elements to not overbear the mock Tudor design. The aesthetic aims to utilise similar attributes in a more modernised fashion and uses a long feature window as to centralise the perspective and use similar finishes such as, cream renders and stone features to better break up the curved façade.

The proposed development will provide 9No. generous sized apartments with off-road parking and bicycle storage and a detached property with off-road parking and rear garden. The development will supply residences for the ever growing demand for affordable housing in a suburb with rapidly increasing population whilst also satisfying the need for the development’s aesthetics to remain true to the local contextual vernacular. The high- quality, sympathetic facades and the existing greenery will make a welcome sight in comparison to the existing dilapidated site.